Od 22. do 24.3. 2023 godine Udruga tajnika i računovođa u školstvu (UTIRUŠ) organizirala je provedbu online- ankete u kojoj se odazvalo ukupno 1125 tajnika, voditelja računovodstva, računovodstvenih referenata, administratora i ostalog administrativnog osoblja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima u Hrvatskoj. Upitnik je kreiran sa svrhom da procijeni stanje i obilježja rada na ovim radnim mjestima.


Odnosno, rezultati ankete poslužit će za argumentirano traženje donošenje novog Pravilnika o djelokrugu rada tajnika i računovođa i ostalog administrativnog osoblja u školstvu.

Sudionici ankete obaviješteni su da je predstavnik UTIRUŠ-a u radnoj skupini za izradu novog Zakona o odgoju i obrazovanju, te ih pitali da nam u otvorenom odgovoru napišu što misle da bi još mogao UTIRUŠ napraviti za njihova radna mjesta. Osim toga, odnosi unutar kolektiva u osnovnim, srednjim školama i učeničkim domovima su jako narušeni pa smo sudionike pitali da napišu što je po njihovu mišljenju razlog tome. Većina anketiranih je imala komentar pa preko 1000 odgovora donosimo u dodatku ovoj anketi:

Što mislite da bi još mogao UTIRUŠ napraviti za naša radna mjesta?
Zašto su međuljudski odnosi unutar kolektiva loši?


Zahvaljujemo se svim kolegama i kolegicama koje su izdvojili svoje vrijeme i ispunili anketni upitnik te nam na taj način pomogli u argumentiranju naših zahtjeva.

Isto će biti proslijeđeno sindikatima i Ministarstvu te svim sudionicima bitnim za donošenje važnih odluka u vezi naših radnih mjesta.

Upitnik je bio otvoren samo dva dana, a svi Vi ste se iskazali u pisanju svega što Vas žulja i što je samo nama poznato.

Hvala.

S poštovanjem,

Ela Kovačić

 

pdf Obilježja poslova administrativno tehničkom osoblja u školama i učeničkim domovima (2.15 MB)

pdf IZVJEŠTAJ - Anketa ožujak 2023 (1.37 MB)

pdf 1 Što mislite da bi još mogao UTIRUŠ napraviti za naša radna mjesta (991 KB)

pdf 2 Zašto su međuljudski odnosi unutar kolektiva loši (269 KB)