Poštovani tajnici i računovođe!

Budući kolege stalno pišu, zovu i traže odgovore moram navesti da je BITNO znati da ažuriranje podataka nije odgođeno, ali ako se sve ne stigne ažurirati isto se možete odraditi u lipnju. Plaća mora biti predana u roku do 3.6.2022. Kolege su krivo protumačile dopis koji je jučer poslan te traže produženje.
Produženje nemojte tražiti zbog ažuriranja podataka.
S poštovanjem,

Ela Kovačić, predsjednica Utiruš-a
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

U dopisu od 31. svibnja 2022. godine Ministarstvo je definiralo rokove za obračun plaće za svibanj 2022. godine, a koji se odnose na razdoblje od 31. svibnja 2022. do 3. lipnja 2022. godine.  Međutim, ukoliko pojedine škole nisu u mogućnosti iz opravdanih razloga ažurirati podatke u Registru zaposlenih zadani rok se može produžiti do ponedjeljka 6. lipnja 2022. godine. Ministarstvo i inače u dogovoru s FINA-om uvijek tako postupa, tj. produži rok školama koje ne stignu na vrijeme obračunati plaću.

Da bi plaća školama bila isplaćena 9. lipnja 2022. godine, kako je dogovoreno sa Ministarstvom financija, krajnji rok za obračun iste je 6. lipnja 2022., tj. obračun tada mora biti završen.

S obzirom da je novi TKU objavljen u Narodnim novinama tek 18. svibnja 2022.g. FINA-i je također trebalo vremena da doradi i prilagodi svoju aplikaciju u skladu sa novim TKU-om, a koji se odnosi na sve javne službenike. Fina je kroz svoju aplikaciju poslala uputu o novim funkcionalnostima u sustavu COP-a svim korisnicima u petak 27. svibnja 2022.

Važno je znati da ukoliko  škole ne ažuriraju radni staž zaposlenika koji rade u nepunom radnom vremenu u vrijeme obračuna plaće za svibanj 2022.g. isto će moći napraviti i naknadno, tj. tijekom lipnja 2022.g., a kako bi sve imali ažurirano za sljedeći obračun plaće. Sve škole koje su  danas kontaktirale Ministarstvo i Utiruš dobile su takvu uputu i odgovor.  Ministarstvo će školama odobriti suglasnosti za korektivne obračune ukoliko će za istima postojati potreba, a što inače redovito radi kada su u pitanju pogreške škola vezano u obračune plaća njihovih zaposlenika.

Ministarstvo  smatra da nema potrebe za prekovremenim radom jer se podaci u Registru zaposlenih mogu ažurirati i naknadno.

S poštovanjem.

Ela Kovačić